måndag 29 december 2014

Nålbundna vantar

På Facebook är jag med i gruppen "Vi som syr medeltid" och där kan man ibland vara med i en klapplek. Det finns tre olika klappleksgrupper man kan vara med i: Inspirerad, HK-light eller HK (historiskt korrekt). Jag deltog i "Julklappleken HK" och eftersom man kan ange om man önskar sig något speciellt blev jag extra glad när den jag skulle göra en klapp till önskade sig ett par nålbundna vantar!

Jag nålband en del för några år sedan men det har legat nere och jag trodde att jag glömt hur man gör.
I höstas blev jag sugen att göra ett par randiga, nålbundna strumpor av garn jag färgade med valnötsskal i våras ( se Andreas blogginlägg). Jag klurade lite på hur jag skulle göra början på tån men kom snart fram till hur det skulle gå till och ja, jag kom ihåg hur man nålband. Dessa strumpor är bara halvfärdiga för klappleken kom i vägen.

Först köpte jag ett ofärgat, ganska tjockt ullgarn och sedan åkte jag runt i alla närliggande mataffärer och tiggde torkade rödlöksskal. Jag fick ihop en stor hög!
Jag kokade ur rödlöksskalen i ungefär en timme och betade garnet med alun (för säkerhets skull).
Rödlökskoket såg ut som brungrön, tunn gegga. Men det var bara att bita ihop och lägga i garnet. Jag färgade en liten bit ylletyg också, som kanske blir en påsväska.


Garnet fick sjuda i färgbadet i ca en timme och sedan fick det ligga kvar tills det svalnat. Jag sköljde ur det och sedan hängdes det ut på tork. Det blev en underbar grön färg som lyser i dagsljus och får en helt annan färgton inomhus. Jag är mycket nöjd med resultatet.

Därefter var det dags att nålbinda ett par vantar. Det gick ganska snabbt och de blev tjocka och härliga. Jag kunde skicka iväg mitt paket i god tid innan deadline. Mottagaren blev mycket glad för sitt paket, det gjorde mig glad. :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar